Möja Havskajaker

Gillöga och Lommens kobbar

Gillöga

Gillöga är en fantastisk utskärgård. Detaljkartan visar Öster och Västerskäret med de oslagbara paddelvattnen österut. Angör Gillöga den klassiska vägen in i Västerskärshamna (se detaljen) med de mytomspunna bodarna. Roland Svensson har skrivit en bok om de här kobbarna, bodarna och de som bodde här. Boken rekommenderas å det varmaste. Paddla inte förbi. Gå i land, ströva några timmar, njut, känn dofterna, lyssna på vinden och sjöfågeln. Sitt och se solen gå ner över Västerskärshamna.
De båda skären hänger ihop med en liten brädspång ovanför Johns bod och på knuven ovanför Herrarnas bod ser ni hela ytterskärgården. Bakom Lommens och Johns bod ligger dasset med kultstatus. 
Ströva vidare ut över Österskäret, slå upp tältet vid någon av innerfladerna - och njut.  

Lommens kobbar

Vattnen öster om Gillöga är osannolikt vackra. Här är det kantringsvarning även när det är kav lugnt. Man har sett paddlare glida fram, och sedan upp på en av de många många sjögrästäckta hällarna 5 centimeter under ytan. Bland kobbarna här ute toppar Lommens kobbar det mesta (se detalj). I lagunen mellan kobbarna är sjögräset 1 dm tjockt och ger en naturlig rutchbana ner i det kristallklara vattnet. Längst ut på östra kobben kan man slå upp tältet 2 dm över havsytan och se till Finland. Om det börjar blåsa eller vattnet stiger blir det blött - men man kan inte få allt.
Det här är en "vackert väder" skildring, och det ska det vara. Jag har å andra sidan suttit på Lommens kobbar i timmar och väntat på att vinden ska mojna tillräckligt för att vi ska våga ta jollen de 6oo långa metrarna in till Gillöga. Sådana ögonblick är också minnesvärda - framförallt efteråt.