Möja Havskajaker

Björkskär, Melkobbarna, Nassa och Kallskär

Björkskär och Melkobbarna

Mot utskären
När jag nu ger mina tips om färder till ytterskärgården så utgår jag ifrån att var och en som ger sig hit ut har paddlingserfarenhet, reservproviant och gott om tid. Den idylliska utskärsfjärden kan i morgon ha två meter höga vågor och om två timmar ha dimma med 10 meters sikt. Med den varningen gör vi sällskap ut till det som brukar kallas världens vackraste vildmark.


Björkskär
Björkskärs skärgård är lätt tillgänglig. Bästa vägen ut går genom Möjareservatet, till exempel mellan Yttra Gjusskäret och Tvikobben. Vid Hamnviken finns bastu, toalett och sopmajor. Här finns också en tillsynsman som gärna svarar på frågor och ger tips. Det finns inget färskvatten i Björkskär. Tälta kan man göra på många av kobbarna. Från Björkskär kan man paddla norrut mot Melkobbarna och Nassa. Vill man ändå längre ut ligger Horsten lockande 4 km syd om Björkskär. Horsten är en idyll med några gamla fina fiskebodar som ägs av Möja- och Haröbor. Tälta kan man göra på småkobbarna runt bodkobben.


Melkobbarna
Mitt emellan Björkskär och Lilla Nassa ligger Melkobbarna. De har länge varit ett populärt ställe för paddelentusiaster. Främsta skälet är att antalet besökande motor och segelbåtar har varit begränsat. Det är fortfarande en sällan besökt ytterskärgård även om GPS-användandet lockar ut fler och fler fritidsbåtar. Natthamn kan du ta på många kobbar, väljer du en långgrund i ostkanten har du en kobbe med milsvid utsikt alldeles för dig själv. Från Melkobbarna kan du "halvskyddad" ta dig upp mot först Lilla och sedan Stora Nassa

Stora och Lilla Nassa och Kallskär

Stora Nassa

Stora Nassa är en av de klassiska utskärgårdarna. Storskä´rgårn som de äldre säger här ute, var bebodd året runt fram till slutet av 30-talet. En av de klassiska skärkarlarna på Nassa var Isak Brunström. Han flyttade så småningom in till Möja och blev skomakare i Berg. Hans gamla skärgårdsboställe står kvar och kallas än idag "Brunströms". Där huserar nu Möja Havskajaker.
Stora Nassa sägs ha lika många kobbar som året har dagar. Många ligger inom fågelskyddsområde, men långt ifrån alla. Tältning är tillåten på några kobbar. Vi rekommenderar Storsprängskäret där ni slipper de stora fritidsbåtarna. Stugbyn på Stora Bonden tillhör ägarfamiljen. Där finns också Stora Nassas tillsynsman. Paddla gärna till honom, han brukar ha färsk och rökt fisk till salu.


Lilla Nassa
Underbara Lilla Nassa angör ni lämpligen mellan Rönnkobben och vackra Sprickopp, där segelbåtarna har en fin allväderskyddad hamn. Jag tycker bäst om Sprickopp i september - oktober, i juli är det lite för mycket tändvätska och grillrök över det hela. Med kajaker vinkar ni helt enkelt åt seglarna och går vidare mot och runt Storskäret. Alla småkobbar öster om Storskäret är som gjorda för kajakpaddlare. Möter ni en stor båt här, är det antingen en Möjabo eller någon som inte vet var han är.


Kallskär
Kallskärs skärgård är ett riktigt superess för kajakpaddlare. På huvudöns sydvästra hörn ligger Vånskärsviken. Där ligger fritidsbåtar och där finns sopmaja och toalett. Någon annan anledning att stanna just där finns inte. Paddlarnas Eldorado är de 100 tals småkobbar som ligger utspridda i de östra delarna av Kallskär. På kartan ser det ut som ett jättelikt utslängt stenröse med vatten emellan. Här har kajakpaddlare en hel skärgård för sig själva.