Möja Havskajaker

Smultronställen i Möjareservatet

Möjareservatet:

Det här är våra hemmavatten. Här kan man paddla i dagar i skyddade vatten eller ge sig ut över öppna fjärdar till våra utskärgårdar. Från vår hemmahamn i Kyrkviken går man till exempel rakt över fjärden och in mellan Hemholmen och Hemö. Då glider man in i trolska Hemsundet. Efter några hundra meter har man en bod på högersidan. Då ser ni på vänstersidan karakteristiska "elefantrumpan". Här har Möjaungdomar badat i hundratals år.
Fortsätt ner längs Hemö och runda sydspetsen så kommer ni in i Västerviken. Här är badvattnet varmare än någon annan stans i skärgården. Är ni på kort tur kan ni slå upp tältet längst in i Västerviken. Ta sedan en kvällspaddling till Ostholmens bastu innan ni går till sängs.
Ska ni vidare kan ni fortsätta ner runt Västerö och upp mellan Storöskaten och Åverksö till Sillösundet. Nu är ni snart ute på E4 mellan Möja och Sandhamn. Vid Kulans uddar finns en öppen bod och färskvatten. Ni kan också runda Inner-Sillö och gå rakt ut i hjärtat av Möjareservatet. Ni kan paddla i skyddade vatten ända ut till horisonten. Slår ni upp tältet på Ådskär eller Gjusskären har ni faktiskt ytterskärgården på öarnas östsidor och den skyddade mellanskärgården på västsidorna.
Paddla inte ur kartan!! Det är lätt gjort här ute i idyllen. Skärgårdsstiftelsens skrift om Möjareservatet är till hjälp här ute. Den får ni av oss.

Närpaddling

För dig som är ute bara några timmar eller är ovan paddlare så kan en närtur mellan Möja och Södermöja vara ett alternativ.
En fin närpaddling går genom Möja ström, gärna med en avstickare in mellan Byholmen och Södermöja. Det uppbrutna skärgårdslandskapet vid Södermöjas norra del är också idylliskt. Det här är en idealisk tur för den som är ovan eftersom ni aldrig behöver vara mer än 15 meter från land. Det går att paddla vidare över Västerfjärden eller runt Möja men de paddlingarna kräver andra kartor och är inte lika självklart enkla. "Västerfjärn" i blåst kan bli rejält gungigt och Möjas baksida i motvind är inte heller någon "höjdare"